Zárnyitás éjjel nappal – így dolgozik az ügyeletünk

Zárszervizünk diszpécserei 24 órás szolgálatban várják a bajbajutott Budapestiek és Pest megyeiek hívását. Sok hajmeresztő sztori születik egy-egy zárszervi ügyelet alatt. Ezek közül válogattunk ismét egy csokorra valót. 

Rendőrségi zárnyitás

Egyik nap 24 órás szolgálatban voltam. Reggel 6 óra körül kaptam egy hívást. A lajosmizsei rendőrségről hívott az ügyeletes tiszt. Kérdezte, tudok-e zárszerelőt küldeni,mert egy lakásban gyanúsítottak vannak, nem nyitnak ajtót a rendőrségi felszólításra sem.
Megy az egér-macska játék: – Nyissák ki! Nem nyitjuk ki!
Attól, hogy megszöknek nem kellett tartani, mert egy erkély nélküli, kilencedik emeleti, lakótelepi lakásba zárkóztak be. A szerelő, amikor elkezdte megfúrni a zárat, a gyanúsítottak maguktól kinyitották belülről. Felesleges volt a további ellenállás, belátták, így legalább a zárbetét megmarad épségben.

Anyuka bezárkózott kislánya

Egy édesanya hívott, Budapesttől kb. 20 kilométerre lévő településről.
Elmesélte,hogy van egy 17 éves lánya. Hetek óta, ha otthon van bezárkózik a szobájába. Amikor pedig elmegy az iskolába, akkor kulcsra zárja a szobáját, a kulcsot minden alkalommal elviszi magával. Arra kért, küldjek valakit, aki ki tudja nyitni és be tudja zárni úgy az ajtót, hogy a lánya azt utólag ne vegye észre. Nagyon félti a lányát, attól tart, hogy tudatmódosító szereket rejteget, vagy valami mást titkol. A közelmúltban a kislány nagy lelki traumán ment át, a pszichológusa mégsem  tartotta indokoltnak anyuka részéről ezt a lépést. Anyuka ennek ellenére kérte a zárnyitást. Szakembereink részére ez sem volt megoldhatatlan feladat.

Szentendrei műemlék zár

Az újabb történet Szentendréhez kapcsolódik. A kisváros tele van műemlék épülettel. Az egyik múzeum bejáratán elromlott a zár. A zárhoz természetesen tartozott egy kilincs is. Csak az épület stílusának megfelelő alkatrészek felszerelését engedélyezte a hatóság, aminek természetesen funkcionálisan működni is kellett. Egyik szerelőnk megtalálta a forrást és rézművesnél öntetett takarót a zárra és a kulcsokat is elkészíttette. Megbeszélt időpontban felszerelésre került az elkészült szerkezet, ami azóta is tökéletesen működik.

Amikor nem küldjük ki a szerelőt

A következő esetünk arról szól, amikor nem küldünk ki szerelőt. Az ügyfél szerette volna, ha kinyitunk számára egy lakást az egyik belvárosi kerületben. Kérdéseimre, hogy a lakcímkártyája oda szól-e, ha esetleg albérlet, van-e érvényes bérleti szerződése, nemleges válaszokat kaptam. Közöltem,hogy ebben az esetben nem tudja hitelt érdemlően igazolni szerelőnknek jogosultságát a belépésre. Próbált meggyőzni, hogy pontosan tudja, hogy hol van a lakásban például a rózsaszín papucs és a pöttyös reggeliző bögre. Ebben az esetben az az előírás, hogy csak hatósági személy(ek) jelenlétében nyithatjuk ki az ajtót. Esetleg két, egymástól független szomszéd igazolásával, akik tanúsítják, hogy ismerik az illetőt, hogy életvitel szerűen a lakásban tartózkodik. Óvatosan kell eljárni ezekben az esetekben, esetleg rossz szándék is lapulhat egy-egy hívás mögött.