Miért fontos a hevederzárak karbantartása

Mai napon jelentkezett K. Krisztina ügyél, hogy segítsünk neki, mert a hevederzárjába beletört a kulcs, így a saját lakásának ajtaján sem tud bemenni annak ellenére, hogy rendelkezik a zárakhoz még pótkulcsokkal is. Számos hasonló esettel találkozunk munkánk során, ezért nagy tapasztalatokkal rendelkezünk a különféle ajtókon lévő sokféle ajtózárak meghibásodásával kapcsolatban.

Miután pontosítottam az ügyféllel a címet és az adatait, szerelőnk hamarosan meg is érkezett a helyszínre, hogy mielőbb ügyfelünk segítségére lehessen. Zárszerelő szakemberünk a zárat megvizsgálta és megpróbálta a kulcs törött darabjait eltávolítani a zárbetétből. Ez majdnem meg is oldotta volna a problémát, de a pótkulcs így sem fordult el a zárban, így tehát ezzel még nem sikerült kinyitni az ajtót.
Ebben a pillanatban elkerülhetetlenné vált a zárbetét megfúrásával a szerkezethez való hozzáférés kialakítása, azaz a műszaki ajtónyitás. Munkatársaink felszerelése lehetővé teszi, hogy a jó minőségű fúrás védett zárbetéteket is a lehető leggyorsabban tudjuk kinyitni.

Miután megtörtént a fúrás és a műszaki ajtónyitás a hevederzár szétszerelése során jól látható volt, hogy eléggé régóta fel van szerelve az ajtóra, mert nagyon el volt koszolódva, sok helyen belepte a por. (Ez nem jelenti azt, hogy nem takarítunk rendesen, hiszen egy hevederzár szerkezete zárt, a szerkezeti részekhez nem férünk hozzá takarítás céljából.)

A szerelőnk alaposan áttisztította a szerkezetet és elvégezte a szükséges karbantartási feladatokat is amitől a hevederzár újra úgy működött mintha új lenne. Ezek után beszerelt egy új zárbetétet pótolva a kifúrt zárat.

Szakemberünk felhívta az ügyfél figyelmét, hogy a hevederzárak többségében megbízható védelmet nyújtanak az alkalmi betörési kísérletek ellen, így biztonságban tudhatjuk vagyontárgyainkat. Emiatt nagyon népszerűek, hiszen jóval kedvezőbb áron tudjuk velük biztonságosabbá tenni ingatlanunkat. Fontos tudni hogy a zárszerkezete mint minden műszaki eszköz időszakonként karbantartást igényelnek. Ennek elmaradása okozhat a zár mozgó részeiben akadást és az akadásnak köszönhetően előfordulhat, hogy a jó zárbetétünkbe beletörjük a kulcsot.

Amennyiben nem szeretnénk többször kellemetlen helyzetbe kerülni érdemes 1-2 évente kérni ezt a karbantartást a hevederzárhoz is.